Etiopia a ales prima femeie președinte

26 Oct Etiopia a ales prima femeie președinte

Posted at 11:16h

in

Culture

,

News
by

O nouă pagină din istoria Etiopiei a fost scrisă ieri: Sahle-Work Zewde a devenit prima femeie președinte a țării și singura șefă de stat din Africa. Sahle-Work Zewde (68 de ani), diplomat și fost reprezentant al Etiopiei la Națiunile Unite, promite să lupte pentru „o societate care respinge persecutarea femeilor”, cât și pentru pace și unitate.

Sahle-Work Zewde a devenit prima femeie președinte a Etiopiei

În urma alegerii lui Sahle-Work de către parlamentul etiopian, s-a susținut că funcția de președinte este mai mult o poziție formală în Etiopia, puterea executivă fiind deținută în mare parte de către prim-ministru (Abiy Ahmed).

Conform The Washington Post, după ce a devenit prim-ministru în aprilie, Abiy Ahmed (42 de ani) a dat curs unor schimbări treptate în Etiopia, printre care eliberarea deținutilor politici, reprimirea disidenților din exil și negocierea păcii cu adversarul Eritrea. De asemenea, Abiy Ahmed este cunoscut pentru susținerea femeilor, rezultatul fiind numărul de posturi oferite femeilor după o remaniere a cabinetului miniștrilor.

Numirea în funcție a lui Sahle-Work Zewde a fost aplaudată de către purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Fitsum Arega. „Într-o societate patriarhală precum a noastră, alegerea unei femei președinte nu doar că oferă o direcție viitorului nostru, ci pune pe masă o normalitate: puterea de decizie a femeilor în viața publică”, a scris Arega pe Twitter.

In a patriarchal society such as ours, the appointment of a female head of state not only sets the standard for the future but also normalises women as decision-makers in public life. #Ethiopia (2) pic.twitter.com/3Z8UNd15E0

— Fitsum Arega (@fitsumaregaa) October 25, 2018

Foto: Hepta


Irina Munteanu

skipped.hb@gmail.com

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *