Lumea artiștilor din România este în doliu. Pictorul Viorel Nimigeanu a murit la vârsta de 70 de ani, după ce s-a infectat cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Potrivit presei locale, regretatul artist era internat într-un spital COVID.

Pictorul Viorel Nimigeanu, răspus de noul coronavirus

Vestea tristă a fost făcută publică de reprezentanții de la Opera Națională Română Cluj-Napoca printr-un mesaj emoționant. Decesul a survenit în urmă cu două zile, însă, s-a aflat recent.

“Suntem profund întristați să aflăm că a plecat dintre noi (…) și apreciatul artist Viorel Nimigeanu, pictor de o sensibilitate aparte și un apropiat prieten și susținător al instituției noastre. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia domniei sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” sunt rândurile așternute pe social media de oficialii Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Viorel Nimigeanu a fost discipolul lui Corneliu Baba și a pictat numeroase biserici în Transilvania

Viorel Nimigeanu s-a născut în 1950 în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, el a intrat la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care l-a absolvit în anul 1973. În 1977, talentatul artist a fost admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a avut șansa să îl întâlnească pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte, relatează jurnaliștii de la stiripesurse.

Ulterior, Viorel Nimigeanu a început o serie de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București. În plus, a realizat peste  douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Începând cu 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate.

În 2010, Viorel Nimigeanu și-a obținut doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX. Arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.

Sursa foto: Facebook, captură video TVR 1 & pixabay.com/ro

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *