Într-o lume a modei în care trendurile se schimbă de la sezon la sezon, e greu să ții pasul cu toate noutățile și toate „regulile vestimentare” care vin odată cu acestea. Se vorbește tot mai mult despre faptul că trebuie să adoptăm o atitudine sustenabilă, însă foarte puțin despre modalitățile prin care putem face acest lucru, așa că  Andrei Grigorie v-a pregătit un „ghid” pentru o garderobă sustenabilă, cu piese timeless.

Ce păstrăm?

Înainte de a ne gândi la ce cumpărăm sau ce reciclăm, trebuie să aruncăm o privire în garderobă pentru că sigur vom păstra câteva item-uri din ceea ce avem deja.

BASICS FIRST!

Întotdeauna, indiferent de tendințe, indiferent de sezon, piesele basic trebuie să fie acolo! Tricourile/hanoracele albe sau negre sunt primele care rămân, însă verificăm dacă nu cumva sunt prea uzate pentru a mai fi purtate, mai ales că, în cazul articolelor vestimentare pe care le-am tot purtat săptămâni la rând, există o mare șansă ca acestea să nu mai arate brand new. În cazul în care s-au deteriorat (mai ales din punct de vedere al culorii), este obligatoriu să le reînnoim – găsiți la magazinele mass-market variante din bumbac foarte convenabile din punct de vedere financiar.

JEANS!

Blugii, la fel, constituie o piesă de rezistență, însă trebuie să optăm pentru modele cât mai clasice, întrucât știm cu toții trendurile de acum câțiva ani care îți spuneau că perechile de jeans trebuie să fie cât mai strâmte, iar acum stau nepurtați prin spatele sertarelor.

Sfatul meu este să avem în garderobă 3 perechi versatile de jeans – albaștri (în culoarea pe care o vedeți alături), negri și, pentru cei cărora le place să adopte un look mai bold, o pereche de ripped jeans – cu tăieturi. Modelul nu trebuie să fie unul extremist – nici prea skinny, nici prea baggy, iar dimensiunea trebuie să fie una corectă – spun asta pentru că, uneori, e puțin cam greu să găsești perechea de pantaloni care să îți vină perfect, însă optați pentru variantele cu mărimi atât pentru talie, cât și pentru lungimea piciorului.

WHAT ABOUT SHOES?

Aici e simplu: păstrăm câteva perechi de încălțăminte sport (însă nu adidași de sală) – care, la fel, să fie în condiții bune, 1-2 perechi de ghete/bocanci pentru sezonul rece și, în funcție de stilul vestimentar pe care îl adoptăm zi de zi, pantofii office.

Ce reciclăm?

În primul rând, așa cum am menționat și mai sus, articolele uzate. Verificăm cu atenție fiecare articol din garderobă să vedem dacă și-a păstrat culoarea, dacă țesăturile sunt în regulă și dacă forma acestuia nu s-a schimbat – am pățit-o de câteva ori cu niște articole din materiale mai pretențioase care, după spălare, s-au strâmtat.

URMEAZĂ FITTING-UL!

Ia fiecare articol și încearcă-l pe tine. În special în cazul item-urilor pe care nu le-am mai purtat de ceva timp, există o șansă să ne fi rămas mari/mici. Dacă fitting-ul nu este impecabil, direct la reciclat!

SAY GOODBYE TO THE EXTRAS!

Știu că e greu, însă dacă îți dorești o garderobă 100% safe și sustenabilă, va trebui să îți iei la revedere de la piesele bold. Vezi cum în următoarele rânduri.

CUM RECICLĂM?

Donează-le celor care au nevoie!

Poți alege persoane pe care le cunoști sau comunități în care ești implicat personal. De asemenea, sunt o mulțime de ONG-uri care colectează haine pentru diferite cauze.

Depune hainele la retailerii care organizează campanii pentru reciclare!

Vorbeam mai devreme despre hainele uzate. În cazul în care starea acestora este prea rea pentru a mai fi purtate, nu le arunca la gunoi! Există numeroase opțiuni de reciclare a articolelor vestimentare, unele dintre acestea fiind oferite chiar de marii retaileri – depunând hainele vechi în locațiile selectate, poți primi chiar și un voucher valabil în magazin. Verifică totuși, înainte, dacă acele haine sunt cu adevărat reciclate sau doar vei contribui la creșterea volumui de deșeuri.

Revinde!

Indiferent dacă este vorba de un grup pe Facebook sau o altă platformă online, există o piață pentru hainele second-hand. Le poți duce chiar și în magazinele fizice pe care le găsești, din fericire, aproape oriunde.

Ce cumpărăm?

Atunci când vine vorba de shopping, trebuie să adoptăm o atitudine inteligentă care ne poate ajuta atât pe noi, pe plan financiar, cât și mediul înconjurător. În primul rând, încurajez cumpărăturile făcute la magazinele vintage/second-hand. Poți găsi piese unice, în condiții bune, la prețuri mai mult decât rezonabile. Pe de altă parte, ar mai fi și colecțiile sustenabile ale marilor brand-uri.

THE KEY TO SMART SHOPPING!

„Cheia succesului” atunci când vine vorba de conceptul smart shopping este apelul la rațiune. Sunt multe articole vestimentare care ne plac, pe care le vrem, de care credem că avem nevoie, însă în realitate lucrurile nu stau întocmai. Trebuie să investim în piese nemuritoare pe care le mai putem purta și peste câțiva ani – în special atunci când vine vorba de accesorii și pantofi, în piese cu materiale de calitate și cât mai neutre din punct de vedere al tendințelor în care s-ar putea încadra. Optează pentru culorile neutre, ușor de accesorizat.

ÎN INCHEIERE: RETHINK. REUSE. RECYCLE.

Urmărește articole vestimentare pe care le poți purta în diverse combinații (ex: un tricou alb, simplu, poate fi purtat atât cu o pereche de jeans pentru un outfit casual, relaxat, cât și cu un costum în nuanțe bej pentru o ținută office). Spune DA! cumpărăturilor făcute în second-hand-uri și magazine vintage. Depune puțin efort și, atunci când decizi să scapi de o piesă din garderobă, recicleaz-o în loc să o arunci. Acești small steps te vor ajuta să ajungi, în timp, la o garderobă cu articole vestimentare actuale, de calitate și vor contribui la formarea unui stil de viață ecologic, pe care ar trebui să îl adoptăm cu toții.

Text de Andrei Grigorie pentru Fashion Premium Magazine, nr. 9.

Citește în continuare Ovidiu Buta – Un monolog fară reguli despre noi, modă și pandemie.

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *