Posted at 18:42h

in

Living

,

News
by

Pentru cei mici, iarna este cu siguranță unul dintre cele mai așteptate anotimpuri. Frigul este înlocuit cu așteptarea cadourilor de Crăciun, iar toate neplăcerile provocate de capriciile acestei perioade din an sunt uitate în fața posibilității de a participa la bătăi cu bulgări de zăpadă și la curse cu sania pe derdeluș. Pentru cei mari, iarna este un anotimp mai dificil, și asta din cauza provocărilor pe care acest anotimp le aduce prin zăpezi, viscol și ger, îngreunând destul de mult marea majoritate a activităților. Locuințele sunt mai reci, motiv pentru care este important să știi care e temperatura optimă de încălzire în casă, iar străzile sunt dificile, mai ales pentru cei care au de făcut drumuri pe jos. Pentru a găsi cele mai eficiente metode de încălzire, ar trebui întâi să înțelegi cum reacționează organismul tău în fața frigului și care sunt primele probleme de contracarat.

5 lucruri care se întâmplă cu corpul tău atunci când îți este prea frig:

  1. Vasele de sânge se strâng

Corpul uman este construit să păstreze o temperatură medie de 37 de grade Celsius. Atunci când temperatura din mediul tău înconjurător scade dramatic, până aproape de îngheț, termoreceptorii din piele alertează creierul care reacționează ca un termostat care va căuta să păstreze un echilibru, explică Robert Kenefrick, specialist la U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine. Astfel, vasele de sânge din jurul mâinilor, picioarelor, și palmelor se strâng, livrând mai puțin sânge pentru a degaja un nivel mai mic de căldură. Așa cum organismul are unul, este recomandat ca și locuința ta să fie dotată cu un termostat care poate fi controlat prin telefonul mobil, pentru a regla temperatura din locuință, astfel încât în perioadele mai reci din an să păstrezi un nivel confortabil în casă.

  1. Efectele tremuratului

În fața frigului, corpul tău va începe să tremure, dar asta nu este nicio noutate pentru tine. Ceea ce probabil nu știai este că atunci când corpul tremură începe în realiate să producă de la 100 wați de căldură până la 600 wați, în funcție de cât de extreme sunt condițiile.

  1. Corpul pierde și mai multă căldură în contact cu apa

Fie că vorbim despre momentul în care ieși din duș sau din piscină, fie că vorbim despre o jumătate de oră de joacă în zăpadă, apa provoacă o reacție de răcire accelerată a corpului, de 25 de ori mai rapidă decât aerul reușește să o facă.

  1. Ultimul lucru de care corpul tău are nevoie este alcoolul consumat la temperaturi scăzute

Mulți cred că se pot încălzi cu alcool atunci când este frig afară, însă acest lucru este complet fals. Dacă în fața frigului reacția organismului este să strângă vasele de sânge, pentru a limita eliberarea de căldură de la extremitățile corpului, alcoolul face complet opusul. Vasele sunt dilatate, iar corpul pierde și mai multă căldură. Iluzia cea mai periculoasă este aceea în care îți vei simți pielea caldă, dar temperatura corpului va scădea dramatic.

  1. Se va lupta cu hainele prea groase pe care le porți

Poate suna ironic, dar hainele groase pot deveni cel mai mare inamic al corpului tău atunci când afară este frig, mai ales dacă nu știi să aproximezi cu exactitate ce ar trebui să porți. Motivul este destul de simplu. Hainele groase vor dilata vasele de sânge, corpul va elibera multă căldură, iar apoi vei începe să transpiri. Din cauza hainelor, transpirația va rămâne blocată, iar corpul se va răci accelerat.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: taramara78


erika

erika.chivu@ringier.ro

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *